Echografie

Sinds enkele jaren maken we bij fysiobos gebruik van echografie als diagnostische toevoeging op het fysiotherapeutisch onderzoek.

Bij echografie wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven die voor het menselijk gehoor niet waarneembaar zijn. Deze geluidsgolven worden door een apparaat(transducer) het lichaam ingezonden. Dit geluid wordt door de structuren in het lichaam teruggekaatst en in een computer opgevangen en omgezet in een zichtbaar beeld op de monitor. Het maken van dit soort echo’s is te vergelijken met het maken van een echo van het ongeboren kind bij een zwangere vrouw. De geluidsgolven zijn dan ook volkomen onschadelijk voor het lichaam en u voelt er niks van. Deze techniek kan in de fysiotherapie heel goed worden toegepast om botten, spieren, pezen, kapsel en banden in beeld te krijgen. Dan noemen we het musculoskeletale echografie.

Er kan letterlijk ‘in het lichaam’ gekeken worden om te zoeken naar een mogelijke oorzaak van bijvoorbeeld uw langdurige schouderklachten, die vervelende hielspoorklachten, achillespeesklachten, aanhoudende kniepees klachten of tenniselleboogklachten die maar niet over gaan. Ook kunnen we door middel van musculoskeletale ehografie uw herstelproces gedurende de behandeling beter inzichtelijk maken. Het echografisch onderzoek is snel en comfortabel en duurt zo’n 20 minuten.